Logistiek professionals verwachten dat chauffeurs in het wegtransport in de toekomst deels worden vervangen door computers in het wegvervoer. Deze conclusie trekt recruitmentorganisatie Hays op basis van een onderzoek onder ruim 350 logistiek professionals.

 

In het onderzoek, dat deel uitmaakt van het jaarlijkse ‘Baan van de Toekomst’-onderzoek van Hays, werd logistiek professionals gevraagd naar hun visie op de toekomst van de logistieke sector. Een meerderheid (60%) van de logistiek professionals verwacht dat chauffeurs in het wegtransport in de toekomst deels worden vervangen door computers.

 

 

Binnen vijf jaar autonoom rijden een feit

Bijna de helft (45%) van de ondervraagde logistiek professionals verwacht zelfs dat binnen nu en vijf jaar gedeeltelijk autonoom vrachtvervoer al een feit is, waarbij slechts nog een beperkt aantal handelingen nodig is. Een overgrote meerderheid (91%) geeft daarbij ook aan dat er nog veel obstakels zijn te overwinnen bij volledig autonoom transport. Gedeeltelijke autonomie van transportmiddelen is volgens Hays dichtbij. Dit betekent dat vervoersmiddelen grotendeels autonoom functioneren, maar dat er nog menselijke handelingen nodig zijn.
 

Hoge verwachtingen autonoom railvervoer

Volgens de recruitment organisatie zijn de verwachtingen van autonoom vervoer per transportmodaliteit verschillend. Binnen railvervoer zijn de verwachtingen van autonoom transport het hoogst, 77 procent voorziet dat het realiteit wordt binnen deze tak: de trein zonder bestuurder. Binnen zeevervoer denkt 48 procent dat dit het geval is voor 2020 en 41 procent voorspelt dit voor het luchttransport.

 

Lange weg te gaan voor autonome truck

Volledig autonome wegvoertuigen die functioneren zonder enig menselijk handelen, komen in de verdere toekomst overigens pas aan de orde. Zo claimde Toyota begin dit jaar dat de volledig autonome (vracht)auto pas over decennia op de weg rijdt.
 

Meer controle en regulering nodig

Volgens Cornelissen, senior consultant supply chain, logistics & purchasing bij Hays Nederland, betekent deze trend dat er in de toekomst minder chauffeurs nodig zijn en meer coördinatoren op afstand, zoals een luchtverkeersleider nu al doet voor vliegverkeer. “Hier komen veel security-aspecten bij kijken. Voertuigen worden uitgerust met sensoren, camera’s en alarmfuncties, maar ook de te rijden route dient heel strak gecontroleerd en gereguleerd te worden.”
 

Autonoom rijden beïnvloedt werkgelegenheid

Het is van belang dat logistiek professionals in de toekomst verstand hebben van allerlei softwaresystemen die via interfaces verbonden zijn met systemen van leveranciers, andere bedrijfsonderdelen of klanten. Cornelissen: “De opkomst van de autonome wereld heeft een duidelijk effect op de werkgelegenheid in de logistieke sector. De mens blijft transportmiddelen aansturen, maar met welke functie? Puur besturen, dat doet technologie efficiënter, goedkoper en beter”, is de verwachting van Cornelissen.

 

Robotisering zorgt voor banenverlies in dc’s

In lijn met het onderzoek van Hays presenteerde Buck Consultants International gisteren een onderzoek waarin wordt gesteld dat  in heel Nederland de komende 15 jaar 35.000 banen verdwijnen als gevolg van de invoering van robots in distributiecentra.
 
Download het volledige (Hays) onderzoek

 

Bron: logistiek.nlOver IXOLUTION

 

Europees marktleider in transportsoftware

 

Intelligente IT-oplossingen bieden waarmee vervoerders en logistieke dienstverleners hun productiviteit kunnen verhogen en sneller kunnen groeien. Dat is het doel van IXOLUTION, Europees marktleider op het gebied van innovatieve software voor internationaal en intermodaal transport. Wij leveren en implementeren een standaard softwareproduct voor de operationele processen. Transportsoftware die zich ruimschoots heeft bewezen. Bovendien biedt IXOLUTION een hoge mate van service en betrokkenheid bij de ondersteuning en verdere ontwikkeling van uw systeem. Onze werkwijze is flexibel, persoonlijk en betrokken.

 

Op 1 januari 2013 is IXOLUTION voortgekomen uit een management buy-out waarbij de IXSuite-activiteiten van de Groeneveld Groep zijn geprivatiseerd. IXOLUTION is zodoende een jonge speler met een volwassen product. Met een toegewijd team van IT-specialisten en experts op het gebied van transport en logistiek staan wij dagelijks klaar voor een klantenbestand van zo’n 60 logistieke dienstverleners en transportbedrijven.

 

Wij werken vanuit twee vestigingen: in Nederland (Zwijndrecht) en Duitsland (Nettetal-Kaldenkirchen).

Slimme, innovatieve Solutions

 

IXOLUTION biedt een geïntegreerd softwarepakket voor nationaal en internationaal transport, intermodaal, multimodaal en synchromodaal: IXSuite. IXSuite bestaat uit het TMS IXTransportOperator en de applicaties IXTerminalOperator en IXRailOperator.

 

Als klant maakt u gebruik van één database, één infrastructuur en één applicatie. Dat heeft voordelen:

- automatische informatie-uitwisseling

- gegevens hoeven maar op één plaats te worden ingevoerd

- u heeft inzicht in de hele operatie.

 

Intelligent systeem, actueel inzicht in uw logistieke processen

Het unieke van onze transportsoftware is de combinatie van de eigenschappen mobiliteit-onafhankelijk, procesgestuurd en gebaseerd op open architectuur. Dat maakt het tot een intelligent systeem waarmee u steeds actueel inzicht heeft in uw logistieke processen. Zodoende kunt u flexibel inspelen op veranderingen op de weg, het spoor of het water, maar ook op (nieuwe) vragen en wensen van uw klanten. Met de software van IXOLUTION kunt u tegelijkertijd kosten besparen en de tevredenheid van uw klanten vergroten.

 

Helpen uw doelen te bereiken

Met IXSuite ondersteunen we vervoerders en logistieke dienstverleners om hun doelen te bereiken. De IXSuite helpt u om uw bedrijfsprocessen te optimaliseren zodat u flexibel, efficiënt en duurzaam kunt werken. Met onze innovatieve software kunt u het rendement op uw investering (ROI) verbeteren, efficiënter werken, slimmer plannen, papierloos werken en ‘lean and green’ ondernemen. De software van IXOLUTION is onafhankelijk van modaliteit inzetbaar. Daarmee is het een prima hulpmiddel als u de overstap wilt maken naar intermodaal transport, bijvoorbeeld als u meer vracht per trein en schip gaat vervoeren en minder via de weg. 

 

Bewezen effectief, solide en innovatief

De IXSuite is een bestaand, web gebaseerd softwarepakket dat zich in de praktijk heeft bewezen als een effectief hulpmiddel voor de sector transport en logistiek. De applicaties zijn ontwikkeld op basis van open platforms en kunnen gemakkelijk en volledig worden geïntegreerd in uw eigen systemen. De onderliggende technieken Oracle en Java worden wereldwijd ondersteund. U kunt rekenen op een solide product dat zich steeds vernieuwt. Regelmatig verschijnen er nieuwe versies en releases op basis van nieuwe technologische ontwikkelingen en vragen uit de markt.

Nieuws

Uit de laatste conjunctuurenquête van Transport en Logistiek Nederland (TLN) blijkt de Nederlandse transportondernemers het drukker hebben dan ooit. Onder andere door de aantrekkende economie bereikt de bedrijvigheid in de transportsector het hoogste punt in 6 jaar. Daar zit echter ook een... lees meer