De transportsector heeft in het eerste kwartaal van 2017 ruim 5 procent meer omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is de grootste omzetstijging in zes jaar tijd. Ook voor het tweede kwartaal zijn de transportondernemers over het algemeen positief gestemd. Zo verwacht bijna 30 procent van de transporteurs dat de omzet zal stijgen in het tweede kwartaal. Dit en meer meldt het CBS in de Kwartaalmonitor Transport en logistiek.

 

Breed gedragen omzetgroei

De omzetgroei in het eerste kwartaal werd breed gedragen binnen de transportsector: in alle branches nam de omzet toe. Uitschieters waren de verhuizers en de koeriersdiensten. Bij beiden steeg de omzet rond de 13 procent. Verhuizers profiteerden van de aangetrokken woningmarkt. Eerder meldde het CBS al dat er in het eerste kwartaal van 2017 meer mensen zijn verhuisd dan een jaar eerder. De koeriers bezorgden meer pakketten door toegenomen online aankopen. In het goederenwegvervoer werd in het eerste kwartaal 8 procent meer omgezet dan een jaar eerder, de grootste omzetgroei in zes jaar tijd.
 

Laagwater zorgt voor omzettoename binnenvaart

In het eerste kwartaal was er in een aantal weken sprake van laagwater in de rivieren. Als gevolg daarvan konden binnenvaarders minder gewicht vervoeren, wat een stijgend effect had op de vrachttarieven. Die hogere tarieven zorgden samen met de laagwatertoeslag die de schippers ontvingen voor een omzetstijging van 6 procent.
 

Transportsector grotendeels uit crisis

De totale omzet van de transportsector ligt inmiddels 6 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2008. Bijna alle deelbranches zijn de crisis in de afgelopen jaren wat betreft het omzetniveau te boven gekomen. Bij het vervoer over land is de omzet inmiddels bijna 14 procent hoger dan in 2008. 
 
Uitzondering binnen deze sector zijn de verhuizers, voor wie de omzet nog steeds 5 procent lager ligt dan in 2008, ondanks de omzetstijgingen van de laatste vier jaar. Ook het vervoer over water blijft achter bij het omzetniveau van voor de crisis. Er werd bijna 14 procent minder omgezet dan in 2008. 
Bij het vervoer door de lucht en de dienstverlening voor vervoer wordt er respectievelijk 4 procent en 9 procent meer omgezet dan negen jaar geleden. Bij de postbezorgers en koeriers samen is het omzetniveau nagenoeg gelijk aan dat van 2008. Dat komt doordat de daling bij de postbezorgers wordt gecompenseerd door een omzetstijging van 37 procent bij de koeriers.
 
Bron: CBS

 Over IXOLUTION

 

Europees marktleider in transportsoftware

 

Intelligente IT-oplossingen bieden waarmee vervoerders en logistieke dienstverleners hun productiviteit kunnen verhogen en sneller kunnen groeien. Dat is het doel van IXOLUTION, Europees marktleider op het gebied van innovatieve software voor internationaal en intermodaal transport. Wij leveren en implementeren een standaard softwareproduct voor de operationele processen. Transportsoftware die zich ruimschoots heeft bewezen. Bovendien biedt IXOLUTION een hoge mate van service en betrokkenheid bij de ondersteuning en verdere ontwikkeling van uw systeem. Onze werkwijze is flexibel, persoonlijk en betrokken.

 

Op 1 januari 2013 is IXOLUTION voortgekomen uit een management buy-out waarbij de IXSuite-activiteiten van de Groeneveld Groep zijn geprivatiseerd. IXOLUTION is zodoende een jonge speler met een volwassen product. Met een toegewijd team van IT-specialisten en experts op het gebied van transport en logistiek staan wij dagelijks klaar voor een klantenbestand van zo’n 60 logistieke dienstverleners en transportbedrijven.

 

Wij werken vanuit twee vestigingen: in Nederland (Zwijndrecht) en Duitsland (Nettetal-Kaldenkirchen).

Slimme, innovatieve Solutions

 

IXOLUTION biedt een geïntegreerd softwarepakket voor nationaal en internationaal transport, intermodaal, multimodaal en synchromodaal: IXSuite. IXSuite bestaat uit het TMS IXTransportOperator en de applicaties IXTerminalOperator en IXRailOperator.

 

Als klant maakt u gebruik van één database, één infrastructuur en één applicatie. Dat heeft voordelen:

- automatische informatie-uitwisseling

- gegevens hoeven maar op één plaats te worden ingevoerd

- u heeft inzicht in de hele operatie.

 

Intelligent systeem, actueel inzicht in uw logistieke processen

Het unieke van onze transportsoftware is de combinatie van de eigenschappen mobiliteit-onafhankelijk, procesgestuurd en gebaseerd op open architectuur. Dat maakt het tot een intelligent systeem waarmee u steeds actueel inzicht heeft in uw logistieke processen. Zodoende kunt u flexibel inspelen op veranderingen op de weg, het spoor of het water, maar ook op (nieuwe) vragen en wensen van uw klanten. Met de software van IXOLUTION kunt u tegelijkertijd kosten besparen en de tevredenheid van uw klanten vergroten.

 

Helpen uw doelen te bereiken

Met IXSuite ondersteunen we vervoerders en logistieke dienstverleners om hun doelen te bereiken. De IXSuite helpt u om uw bedrijfsprocessen te optimaliseren zodat u flexibel, efficiënt en duurzaam kunt werken. Met onze innovatieve software kunt u het rendement op uw investering (ROI) verbeteren, efficiënter werken, slimmer plannen, papierloos werken en ‘lean and green’ ondernemen. De software van IXOLUTION is onafhankelijk van modaliteit inzetbaar. Daarmee is het een prima hulpmiddel als u de overstap wilt maken naar intermodaal transport, bijvoorbeeld als u meer vracht per trein en schip gaat vervoeren en minder via de weg. 

 

Bewezen effectief, solide en innovatief

De IXSuite is een bestaand, web gebaseerd softwarepakket dat zich in de praktijk heeft bewezen als een effectief hulpmiddel voor de sector transport en logistiek. De applicaties zijn ontwikkeld op basis van open platforms en kunnen gemakkelijk en volledig worden geïntegreerd in uw eigen systemen. De onderliggende technieken Oracle en Java worden wereldwijd ondersteund. U kunt rekenen op een solide product dat zich steeds vernieuwt. Regelmatig verschijnen er nieuwe versies en releases op basis van nieuwe technologische ontwikkelingen en vragen uit de markt.

Nieuws

Uit de laatste conjunctuurenquête van Transport en Logistiek Nederland (TLN) blijkt de Nederlandse transportondernemers het drukker hebben dan ooit. Onder andere door de aantrekkende economie bereikt de bedrijvigheid in de transportsector het hoogste punt in 6 jaar. Daar zit echter ook een... lees meer