Ondanks de dalende omzet in de transportsector in 2016 (-0,3%) voorziet ABN Amro 1,5 procent groei in 2017. “Snelle veranderingen en stijgende volumes dagen bedrijven uit zichzelf opnieuw uit te vinden”. Dat zegt sector banker Bart Banning over de jongste cijfers uit de sectorprognose van de bank.

 

In 2016 daalde de omzet van alle bedrijven die in de transportsector actief zijn met 0,3 procent. De vrachtvolumes gaven vorig jaar een positiever beeld en stegen met 2,3 procent. Volgens ABN Amro staan vooral de prijzen, en hierdoor de omzetten, nog onder druk. In 2017, maar ook voor 2018, verwacht zij een groei van 1,5 procent voor de gehele transportsector. De ontwikkelingen in de sector als geheel laten wel een gemengd beeld zien.

 

 

Positief vooruitzicht weg- en spoorvervoer

Het wegvervoer is één van de trekkers van de transportsector. De omzet steeg in 2016 met 2,8 procent, ook de vervoersvolumes stegen (+2,5%). ABN denkt dat wegvervoerders ook in de komende jaren kunnen meeliften met de groei van de bouwsector en de stijging van online verkopen. Spoorvervoerders profiteren ook van de economische groei, de sterk groeiende bouwsector en chemische industrie. De volumes namen in 2016 met 0,8 procent toe. Het internationale vervoer groeide ook met 0,8 procent, het binnenlandse vervoer met 1,1 procent. De doorvoer van goederen daalde sterk in 2016. Ondanks dat spoorvervoerders profiteren van de aantrekkende economische groei, hebben zij wel last van de beperkingen op de Betuweroute.

 

Volume binnenvaart in de lift

De omzet in de binnenvaart daalde in 2016 met 5,9 procent. Tegelijkertijd stegen de volumes met 3,2 procent. De bank verwacht in 2017 en 2018 een lichte groei van het binnenvaartvolume. De prijzen blijven naar verwachting onder druk staan vanwege aanhoudende overcapaciteit. “Hierdoor zullen de marges van ondernemers onder druk blijven staan”, aldus Bart Banning, sector banker logistiek bij ABN Amro. Omdat er minder nieuwe short sea schepen worden gebouwd verwacht ABN dat op termijn de prijsdruk minder wordt.

 

Inzet digitalisering en technologie

Veel bedrijven in de transportsector voelen de wind in de rug en profiteren van de economische groei volgens de bank. “Wel moeten zij rekening houden met internationale onzekerheden, zoals de onderhandelingen over de Brexit die zijn gestart”, aldus Madeline Buijs, Sectoreconoom Transport en Logistiek van ABN Amro. “Snelle veranderingen en stijgende volumes dagen bedrijven in de transportsector óók uit zichzelf opnieuw uit te vinden”, zegt Banning. “Zij kunnen groei realiseren door bewust en slimmer gebruik te maken van bestaande transportcapaciteit.” Volgens Banning is dit mogelijk als ondernemers inzetten op digitalisering, nieuwe technologische oplossingen en samenwerking met andere partijen in de keten. De weg ligt vrij om de handschoen op te pakken. Uit recent onderzoek van Buck Consultants International en Logistiek blijkt dat hoge transportkosten geen barrière vormt voor innovatie.

 

Goed jaar voor opslag

De omzet van logistiek dienstverleners daalde in 2016 met 1,6 procent. Daarmee deden de logistiek dienstverleners het wat slechter dan de transportsector als geheel. Bedrijven actief in de opslag van goederen deden het beter in 2016, hun omzet bleef stabiel. Zij profiteren van de toename van online verkopen. Dat het met opslagbedrijven goed gaat blijkt ook uit de toenemende vraag naar logistiek vastgoed. Veel nieuwe logistieke gebouwen worden gebouwd die worden voorzien van geautomatiseerde op- en uitslag van goederen.

 

Download de volledige sectorprognose hieronder.

Bron:logistiek.nlOver IXOLUTION

 

Europees marktleider in transportsoftware

 

Intelligente IT-oplossingen bieden waarmee vervoerders en logistieke dienstverleners hun productiviteit kunnen verhogen en sneller kunnen groeien. Dat is het doel van IXOLUTION, Europees marktleider op het gebied van innovatieve software voor internationaal en intermodaal transport. Wij leveren en implementeren een standaard softwareproduct voor de operationele processen. Transportsoftware die zich ruimschoots heeft bewezen. Bovendien biedt IXOLUTION een hoge mate van service en betrokkenheid bij de ondersteuning en verdere ontwikkeling van uw systeem. Onze werkwijze is flexibel, persoonlijk en betrokken.

 

Op 1 januari 2013 is IXOLUTION voortgekomen uit een management buy-out waarbij de IXSuite-activiteiten van de Groeneveld Groep zijn geprivatiseerd. IXOLUTION is zodoende een jonge speler met een volwassen product. Met een toegewijd team van IT-specialisten en experts op het gebied van transport en logistiek staan wij dagelijks klaar voor een klantenbestand van zo’n 60 logistieke dienstverleners en transportbedrijven.

 

Wij werken vanuit twee vestigingen: in Nederland (Zwijndrecht) en Duitsland (Nettetal-Kaldenkirchen).

Slimme, innovatieve Solutions

 

IXOLUTION biedt een geïntegreerd softwarepakket voor nationaal en internationaal transport, intermodaal, multimodaal en synchromodaal: IXSuite. IXSuite bestaat uit het TMS IXTransportOperator en de applicaties IXTerminalOperator en IXRailOperator.

 

Als klant maakt u gebruik van één database, één infrastructuur en één applicatie. Dat heeft voordelen:

- automatische informatie-uitwisseling

- gegevens hoeven maar op één plaats te worden ingevoerd

- u heeft inzicht in de hele operatie.

 

Intelligent systeem, actueel inzicht in uw logistieke processen

Het unieke van onze transportsoftware is de combinatie van de eigenschappen mobiliteit-onafhankelijk, procesgestuurd en gebaseerd op open architectuur. Dat maakt het tot een intelligent systeem waarmee u steeds actueel inzicht heeft in uw logistieke processen. Zodoende kunt u flexibel inspelen op veranderingen op de weg, het spoor of het water, maar ook op (nieuwe) vragen en wensen van uw klanten. Met de software van IXOLUTION kunt u tegelijkertijd kosten besparen en de tevredenheid van uw klanten vergroten.

 

Helpen uw doelen te bereiken

Met IXSuite ondersteunen we vervoerders en logistieke dienstverleners om hun doelen te bereiken. De IXSuite helpt u om uw bedrijfsprocessen te optimaliseren zodat u flexibel, efficiënt en duurzaam kunt werken. Met onze innovatieve software kunt u het rendement op uw investering (ROI) verbeteren, efficiënter werken, slimmer plannen, papierloos werken en ‘lean and green’ ondernemen. De software van IXOLUTION is onafhankelijk van modaliteit inzetbaar. Daarmee is het een prima hulpmiddel als u de overstap wilt maken naar intermodaal transport, bijvoorbeeld als u meer vracht per trein en schip gaat vervoeren en minder via de weg. 

 

Bewezen effectief, solide en innovatief

De IXSuite is een bestaand, web gebaseerd softwarepakket dat zich in de praktijk heeft bewezen als een effectief hulpmiddel voor de sector transport en logistiek. De applicaties zijn ontwikkeld op basis van open platforms en kunnen gemakkelijk en volledig worden geïntegreerd in uw eigen systemen. De onderliggende technieken Oracle en Java worden wereldwijd ondersteund. U kunt rekenen op een solide product dat zich steeds vernieuwt. Regelmatig verschijnen er nieuwe versies en releases op basis van nieuwe technologische ontwikkelingen en vragen uit de markt.

Nieuws

Uit de laatste conjunctuurenquête van Transport en Logistiek Nederland (TLN) blijkt de Nederlandse transportondernemers het drukker hebben dan ooit. Onder andere door de aantrekkende economie bereikt de bedrijvigheid in de transportsector het hoogste punt in 6 jaar. Daar zit echter ook een... lees meer