PTV Group en IXOLUTION presenteren eerste synchromodale route planner tijdens de ICT&Logistiek

 

Karlsruhe/Zwijndrecht, 25/10/13. Synchromodaliteit in de praktijk. Dat betekent dat logistieke processen niet alleen over verschillende transportmodaliteiten of binnen een individuele supply chain worden geoptimaliseerd, maar over een heel transportnetwerk. In het geval van synchromodale route planning wordt de juiste modaliteit gekozen op het juiste moment, waardoor nieuwe besparingen mogelijk worden. Softwareleveranciers PTV en IXOLUTION introduceren de eerste automatische intermodale route planner in Nederland tijdens de ICT & Logistiek beurs op 30 en 31 oktober.

 

De internationale logistiek groeit nog altijd. Eerder dit jaar werd Maasvlakte 2 officieel geopend. Hiermee groeit het Rotterdamse havengebied met 20 procent terwijl de containercapaciteit maar liefst verdubbelt. Een goed aangesloten infrastructuur, met name tussen Nederland en Duitsland, is essentieel om deze volumetoename te behandelen. Dat zorgt voor een toenemende integratie tussen zeehaven en het achterland door middel van spoor-, binnenvaart- en wegverbindingen. Het voorbeeld van Maasvlakte 2 toont het belang aan van het vinden van kost-effectieve routings en efficiëntere capaciteitsbenutting. Iets wat niet alleen in Nederland, maar in geheel Europa en wereldwijd relevant i

s voor goederenstromen die door een netwerk van hubs (zeehavens, binnenhavens, luchthavens, spoorterminals) worden getransporteerd.

 

Hoe kunnen logistiek dienstverleners concurrerend inspelen op deze uitdagingen? De vraag naar oplossingen die helpen multi-modale vrachttransporten te plannen stijgt. Diverse onderzoeksprojecten, zoals iCargo of Modulushca, houden zich al jaren met dit onderwerp bezig. Softwareleverancier PTV uit Utrecht (hoofdkantoor Karlsruhe) is daarbij al vanaf de start betrokken. Samen met TMS leverancier IXOLUTION uit Zwijndrecht presenteert zij nu voor het eerste een volledig geïntegreerde oplossing voor optimale routing en planning vanuit een synchromodaal perspectief.

 

Het voordeel van synchromodaliteit


Logistieke processen worden meer en meer geïntegreerd behandeld. Logistiek dienstverleners zijn geïnteresseerd in elke factor die kan leiden tot kostenverlaging of beter capaciteitsgebruik. Door over alle modaliteiten heen te kijken ontstaan er nieuwe potentiele b

esparingen. Op deze manier ontwikkelt transport zich van uni-modaal via multi- en co-modaal naar een synchomodale aanpak, waarbij de beste combinatie binnen het beschikbare transportnetwerk kan worden gekozen op het juiste moment, gebaseerd op kosten, doorlooptijd of uitstoot.

 

“De vraag naar passende IT ondersteuning voor intermodaal transport bestaat al lang. Nu is er voor het eerste een passende oplossing beschikbaar die automatisch en modaliteitonafhankelijk de beste route bepaald”, aldus Matthias Hormuth, Vice President Logistics Research & Projects at the PTV group.

 

“Onze klanten verlangen steeds meer intelligentie en optimalisatie van ons in Transport Management Systems (TMS)" zegt Jasper van Schelven, sales manager bij IXOLUTION. Daarbij moeten TMS en plan systemen (APS = Advanced Planning Systems) hand-in-hand samenwerken om geïntegreerde processen te analyseren. ”Er is een duidelijke trend richting geïntegreerde oplossingen, waarin transport management systemen en plan systemen direct in elkaar overvloeien.

 

De nieuwe software oplossing

IXSuite, zo heet de TMS oplossing van IXOLUTION (voorheen Cat4Suite van GreenCat). Naast de reeds sinds jaar en dag geïntegreerde PTV xServer voor routeplanning en kaartgebruik is nu ook volledig geïntegreerde PTV technologie voor intermodale routeplanning als extra module in de standaardoplossing beschikbaar. Synchromodale routeplanning wordt daarmee realiteit. Dat begint in het proces bij de offerte en loopt via order management en planning mee naar de operationele uitvoering en opvolging. In het geval van noodzakelijke veranderingen kan er automatisch een nieuwe intermodale routeberekening plaatsvinden. De eerste geïmplementeerde pilot-oplossing is tijdens de ICT&Logistiek te zien op stand 03.C005 van IXOLUTION.

 

De nieuwe softwarecomponent, genaamd xIM (xInterModal) van PTV bevat direct al veel basisinformatie met betrekking tot intermodale transport, zoals terminal- en netwerkdata. Elke klant start uiteraard met zijn eigen netwerk aan dienstverleners voor achterlandtransport. Deze data, zoals sailing schedules, spoorboekjes, en kosten worden volledig geïntegreerd. Op die manier komt een uitgebreid informatieplatform beschikbaar voor intermodale transportoptimalisatie. Hoe internationaler en grensoverschrijdender de transportketen, hoe sneller de terugverdientijd van de softwareinvestering.

 Over IXOLUTION

 

Europees marktleider in transportsoftware

 

Intelligente IT-oplossingen bieden waarmee vervoerders en logistieke dienstverleners hun productiviteit kunnen verhogen en sneller kunnen groeien. Dat is het doel van IXOLUTION, Europees marktleider op het gebied van innovatieve software voor internationaal en intermodaal transport. Wij leveren en implementeren een standaard softwareproduct voor de operationele processen. Transportsoftware die zich ruimschoots heeft bewezen. Bovendien biedt IXOLUTION een hoge mate van service en betrokkenheid bij de ondersteuning en verdere ontwikkeling van uw systeem. Onze werkwijze is flexibel, persoonlijk en betrokken.

 

Op 1 januari 2013 is IXOLUTION voortgekomen uit een management buy-out waarbij de IXSuite-activiteiten van de Groeneveld Groep zijn geprivatiseerd. IXOLUTION is zodoende een jonge speler met een volwassen product. Met een toegewijd team van IT-specialisten en experts op het gebied van transport en logistiek staan wij dagelijks klaar voor een klantenbestand van zo’n 60 logistieke dienstverleners en transportbedrijven.

 

Wij werken vanuit twee vestigingen: in Nederland (Zwijndrecht) en Duitsland (Nettetal-Kaldenkirchen).

Slimme, innovatieve Solutions

 

IXOLUTION biedt een geïntegreerd softwarepakket voor nationaal en internationaal transport, intermodaal, multimodaal en synchromodaal: IXSuite. IXSuite bestaat uit het TMS IXTransportOperator en de applicaties IXTerminalOperator en IXRailOperator.

 

Als klant maakt u gebruik van één database, één infrastructuur en één applicatie. Dat heeft voordelen:

- automatische informatie-uitwisseling

- gegevens hoeven maar op één plaats te worden ingevoerd

- u heeft inzicht in de hele operatie.

 

Intelligent systeem, actueel inzicht in uw logistieke processen

Het unieke van onze transportsoftware is de combinatie van de eigenschappen mobiliteit-onafhankelijk, procesgestuurd en gebaseerd op open architectuur. Dat maakt het tot een intelligent systeem waarmee u steeds actueel inzicht heeft in uw logistieke processen. Zodoende kunt u flexibel inspelen op veranderingen op de weg, het spoor of het water, maar ook op (nieuwe) vragen en wensen van uw klanten. Met de software van IXOLUTION kunt u tegelijkertijd kosten besparen en de tevredenheid van uw klanten vergroten.

 

Helpen uw doelen te bereiken

Met IXSuite ondersteunen we vervoerders en logistieke dienstverleners om hun doelen te bereiken. De IXSuite helpt u om uw bedrijfsprocessen te optimaliseren zodat u flexibel, efficiënt en duurzaam kunt werken. Met onze innovatieve software kunt u het rendement op uw investering (ROI) verbeteren, efficiënter werken, slimmer plannen, papierloos werken en ‘lean and green’ ondernemen. De software van IXOLUTION is onafhankelijk van modaliteit inzetbaar. Daarmee is het een prima hulpmiddel als u de overstap wilt maken naar intermodaal transport, bijvoorbeeld als u meer vracht per trein en schip gaat vervoeren en minder via de weg. 

 

Bewezen effectief, solide en innovatief

De IXSuite is een bestaand, web gebaseerd softwarepakket dat zich in de praktijk heeft bewezen als een effectief hulpmiddel voor de sector transport en logistiek. De applicaties zijn ontwikkeld op basis van open platforms en kunnen gemakkelijk en volledig worden geïntegreerd in uw eigen systemen. De onderliggende technieken Oracle en Java worden wereldwijd ondersteund. U kunt rekenen op een solide product dat zich steeds vernieuwt. Regelmatig verschijnen er nieuwe versies en releases op basis van nieuwe technologische ontwikkelingen en vragen uit de markt.

Nieuws

Uit de laatste conjunctuurenquête van Transport en Logistiek Nederland (TLN) blijkt de Nederlandse transportondernemers het drukker hebben dan ooit. Onder andere door de aantrekkende economie bereikt de bedrijvigheid in de transportsector het hoogste punt in 6 jaar. Daar zit echter ook een... lees meer